Huandoy & Huascaràn


El regne de la serralada dels Andes al paradís de “la Vall del Callejón de Huaylas” vivien els déus.
El déu Suprem, Inti ( el sol), tenia una filla anomenada Huandoy.
Huandoy era tan bonica com una tendra i fresca orquídia.
El seu pare pensava casar-la per a tota l’eternitat amb un déu de bellesa similar i de les mateixes virtuts.
Però al cor de la vall, dins el poblat dels Yungas, Yungay, hi vivia un gentil i valent príncep mortal, anomenant Huascaràn, que es va enamorar profundament de la bonica Huandoy.
La Huandoy corresponia el gran amor del príncep. Es trobaven d’amagat, eren feliços i sentien una forta passió i tendresa l' un per l’altre.

Quan el déu pare va assabentar-se dels amors entre la seva filla i el príncep mortal, li va suplicar que ho deixés, que viure amb un príncep mortal no era convenient per a una deessa.
La passió dels joves prínceps era superior a les súpliques del pare als seus consells i sermons.
Tan gran va ser la ràbia que va sentir el déu suprem, Inti, davant la força d’aquest amor amb un mortal, que va maleir la parella d’amants i els va condemnar per sempre i per a l’eternitat a viure separats.
Els va convertir en dues grans muntanyes de granit i els va cobrir de neus perpètues per a calmar la seva ardent passió.
Entremig de les dues muntanyes va situar una vall estreta i profunda per tal que estiguessin totalment aïllats.
En la seva fúria, el déu pare va elevar les muntanyes a una alçada majestuosa, per tal que els prínceps, per sempre més, es puguin veure, però mai més no es puguin arribar a tocar.

Els enamorats ploren pel seu dolor, fonen gota a gota la neu que els cobreix i els seus plors d’amor s’uneixen en un llac de color blau turquesa per tota l’eternitat.
Aquest llac rep el nom de Llanganuco i el trobareu si un dia aneu al Perú, a una altitud de 3.400 metres sobre el nivell del mar.
Les muntanyes, que porten el nom dels prínceps Huandoy i Huascaran, tenen una altitud de 6.560 metres i 6.768 metres,
són les muntanyes més altes de la vall i de tot el país.

Silvia Falla Cisneros